1BOOM - Terug naar Landgoed Middachten

Op donderdagmiddag 25 september zijn we met de leerlingen terug naar Landgoed Middachten gereden om de stronk van 1boom weer op te zoeken. De kooltjes die we na het vuurtje stoken hebben bewaard, worden weer terug gegeven aan de natuur, als voedsel voor nieuwe eikjes.

Op weg naar de stronk liepen we hem voorbij. De stronk was overgroeid met braam en niet meer te zien. Ook de struiken waren behoorlijk gegroeid. Eerst hebben we geluncht. Daarna weer aan de slag. met houtskool kun je prima tekenen. Alle leerlingen hebben een tekening gemaakt die met 1boom te maken heeft: een eikel, de stronk, een boom of de omgeving van 1boom. Daarna hebben alle leerlingen één of meerdere kooltjes rondom de stronk van 1boom neergelegd. Toen was het alweer tijd om te gaan. TOT ZIENS!  

1BOOM - excursie naar Houtdraaier Otto Koedijk

Op donderdag 25 september gingen de leerlingen uit (inmiddels) groep 6 /7 op laatste excursie binnen het 1BOOM-project. De excursie bracht hen naar de werkplaats van houtdraaier Otto Koedijk in Brummen. Het zonnetje scheen heerlijk en Otto had de voorplaats mooi aangekleed met allerlei houten schijven en stammetjes. Na een kort welkom heeft Otto de leerlingen eerst de voorraad laten zien, een weilandje vol met allemaal stapels hout. Daarna splitsten we de groep in tweeën. Zijn werkplaats is te klein voor de hele groep. Terwijl de ene groep in de werkplaats een demonstratie krijgt in houtdraaien, is de andere groep buiten druk bezig met 3 opdrachten:

  1. Er liggen allemaal blokken van een halve boomstam op de grond, door elkaar. Welk groepje heeft de stam het snelst weer in elkaar?
  2. Er staan twee kratjes met allerlei soorten hout. Wat ontdekken de leerlingen? Hoe ruikt het, hoe voelt het, hoe ziet het er uit? Een groepje heeft er zelfs een hele toren mee gebouwd!
  3. met een ouderwetse waswringer kun je de structuur van het hout (de rollers zijn van hout) over brengen op papier. het kost even moeite, maar uiteindelijk hebben we het door. papier goed nat maken, voorzichtig door de rollers geleiden, pers aandraaien en met beleid door rollen en aan de andere kant opvangen.  

Even een korte drinkpauze en daarna gewisseld.De leerlingen vonden het houtdraaien reuze interessant!

1BOOM - Expositie op Fort bij Vechten

Komend weekend is de expositie van 1boom op Fort bij Vechten in Bunnik. Ook het educatieve 1BOOM-project dat we met de leerlingen van groep 5/6 van basisschool de Woudmees uit Elst (Ut.) hebben gedaan, zal op de expositie aanwezig zijn.

Lees meer: 1BOOM - Expositie op Fort bij Vechten

1BOOM - Vuurstoken op de Ginkelse Heide

Wat treffen we het met het weer! De zon schijnt gelukkig weer. De dag ervoor heb ik (Anna Regina) nog in de stromende regen alle overgebleven takken van 1BOOM uit de schuur gehaald. 

Op donderdag 10 juli gaan we met groep 5 / 6 van De Woudmees uit Elst naar de Ginkelse Heide voor de laatste 1BOOM activiteit vóór de zomervakantie. De leerlingen gaan vuur maken met vuurstenen of een firesteel. We gebruiken een beetje berk om het vuur op te starten en daarna gaan de takken van 1BOOM erop. Eik geeft van die mooie kolen, waar we heerlijk op kunnen kokkerellen....... 

Lees meer: 1BOOM - Vuurstoken op de Ginkelse Heide