Natuurlijke risico's en gevaren

Een reden waarom de natuur mensen zo goed doet, is het feit dat er risico’s bestaan. De natuur is onvoorspelbaar en er zijn gevaren. Juist dat zijn de aantrekkelijke kanten van de natuur. De natuur is spannend en de uitkomst niet te voorspellen. Ten minste dat zou zo moeten zijn!

Ouders laten hun kinderen graag spelen in speelbossen want daar is het veilig, nog even en we krijgen ISO gecertificeerde veiligheidskeurmerken voor natuurgebieden. Dat is volgens ons geen goede ontwikkeling!

Juist de onvoorspelbaarheid, de risico’s en de ‘gevaren’ maken de natuur tot wat hij is: aantrekkelijk en spannend, rustgevend en ontspannend, creatief en onderzoekend. 

Als stichting in2nature willen wij er graag voor zorgen dat de natuurlijke risico's weer natuurlijk worden. Stichting in2nature zou graag willen zien dat natuurgebieden in principe onveilig zijn. Alle natuurgebieden worden betreden op eigen risico. Dat zorgt voor veel meer eigen verantwoordelijkheid en zorgt er ook voor dat mensen zichzelf goed zullen laten informeren en willen leren over gevaren en risico’s en dus over de natuur.

Mensen zullen niet langer vervreemden van de natuur, maar juist dichterbij komen. Kinderen weten weer vanzelfsprekend hoe je vuur moet maken. Zij durven weer in bomen te klimmen en mogen dat van hun ouders. Ouders weten immers dat de natuur vol gevaren zit en dat je daar maar het beste mee kan leren omgaan. Vanuit stichting in2nature willen we graag aan zo'n toekomstbeeld bijdragen!